1. Szczep: 100% Riesling
2. Region uprawy: Region Langenberg znajduje się na stromym, zachodnio-południowym zboczu górskim w obrębie miasta Martinsthal. Gleby na zachodzie położone bliżej miasta charakteryzują się wysoką zawartością łupku, im bardziej na wschód wzrasta poziom gleby lessowo-gliniastej. Rieslingi z tego regionu cechują się bukietem smakowym i zapachowym w którym wyczuwalne są gruszki, brzoskwinie jak również moreli. Są to wina eleganckie, owocowe i korzenne z bardzo dobra potencjalność składowania. Rieslingi z tego regionu odznaczają się najwyższym poziomem Oechsla, czyli zawartością naturalnego cukru w moszczu.
3. Wydajność z hektara: 45-50 hl / ha
4. Winifikacja: Wstępna selekcja ręczna, liście zostają oberwane, a niedojrzałe winogrona obcięte. Winogrona są ścinane ręcznie na ostatnim etapie dojrzewania. Tylko grona, które są w 100% zdrowe i dojrzałe trafiają do dalszego procesu przetwarzania. Moszcz leżakuje od 4-8 godzin, po czym grona zostają powoli wyciśnięte.
5. Właściwości sensoryczne: W winie panuje bogaty aromat dojrzałych cytrusów, zwłaszcza mango i moreli. Na podniebieniu wino jest dość zrównoważone: gładkie, świeże przy wrażeniu gęstej słodyczy z subtelnym ożywieniem kwasowości. Słodycz wyważona i harmonijna. Długie odejście smakowe
6. Dobór potraw: Dobre do rozmaitych przystawek, oliwek, suszonych pomidorów i koziego sera albo z owocowym deserem. Idealnie harmonizuje z dziczyzną i drobiem.
7. Temperatura podawania: 12-14°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 8,0% vol, 7,5 g/l, 75,0 g/l