1. Szczep: 100% Riesling
2. Region uprawy: Region Langenberg znajduje się na stromym, zachodnio-południowym zboczu górskim w obrębie miasta Martinsthal. Gleby na zachodzie położone bliżej miasta charakteryzują się wysoką zawartością łupku, im bardziej na wschód wzrasta poziom gleby lessowo-gliniastej. Rieslingi z tego regionu cechują się bukietem smakowym i zapachowym w którym wyczuwalne są gruszki, brzoskwinie jak również moreli. Są to wina eleganckie, owocowe i korzenne z bardzo dobra potencjalność składowania. Rieslingi z tego regionu odznaczają się najwyższym poziomem Oechsla, czyli zawartością naturalnego cukru w moszczu.
3. Wydajność z hektara: 10-15 hl / ha
4. Winifikacja: W pełni dojrzałe winogrona i optymalna pogoda jesienna są koniecznym warunkiem do powstania tych wyjątkowych, słodkich winogron z szlachetną pleśnią. Grona są pojedynczo wycinane z kiści. Fermentacja odbywa się powoli ze względu na wysoką zawartość słodyczy w gronach.
5. Właściwości sensoryczne: Die Beerenauslese zachwyca swoją dojrzałą słodyczą i wyśmienitą pikantnością. Aromatyczny cukier resztkowy i delikatna struktura kwasowości są idealnie połączone. Długie odejście smakowe.
6. Dobór potraw: Wino pasuje idealnie do pikantnych serów pleśniowych, pasztetów, ciast owocowych i deserów.
7. Temperatura podawania: 11-13°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 11,5% vol, 9,4 g/l, 119,9 g/l