0
0
0
Newsletter:
Rozwijaj swoją pasję do wina. Otrzymuj informację o naszej ofercie i wydarzeniach winiarskich.

Karta win

Oferujemy szeroki wybór win. Daj się uwieść przez nas do świata ekologicznych szlachetnych trunków i ciesz się naszymi winami na każdą okazję. U nas znajdziecie wina od diabelsko wytrawnych do anielsko słodkich.



Lagenweine

  • ”Alpha” Martinsthaler Riesling Spätlese wytrawny

  • Wytrawne
  • 100% Riesling
  • Delikatny bukiet, mineralność, żółte owoce, aromatyczny, zbalansowana kwasowość, struktura i głębia
  • Dania pikantne, obfite i silnie przyprawione
1. Szczep: 100% Riesling
2. Region uprawy: Region Langenberg znajduje się na stromym, zachodnio-południowym zboczu górskim w obrębie miasta Martinsthal. Gleby na zachodzie położone bliżej miasta charakteryzują się wysoką zawartością łupku, im bardziej na wschód wzrasta poziom gleby lessowo-gliniastej. Rieslingi z tego regionu cechują się bukietem smakowym i zapachowym w którym wyczuwalne są gruszki, brzoskwinie jak również moreli. Są to wina eleganckie, owocowe i korzenne z bardzo dobra potencjalność składowania. Rieslingi z tego regionu odznaczają się najwyższym poziomem Oechsla, czyli zawartością naturalnego cukru w moszczu.
3. Wydajność z hektara: 45-50 hl / ha
4. Winifikacja: Wstępna selekcja ręczna, liście zostają oberwane, a niedojrzałe winogrona obcięte. Winogrona są ścinane ręcznie na ostatnim etapie dojrzewania. Tylko grona, które są w 100% zdrowe i dojrzałe trafiają do dalszego procesu przetwarzania. Moszcz leżakuje od 4-8 godzin, po czym grona zostają powoli wyciśnięte.
5. Właściwości sensoryczne: Charakterystyczny czysty i delikatny zapach o wyjątkowym bukiecie, w którym dominują nutki mineralne i żółte owoce, kwasowość, aromatyczność, wyjątkowo długie i przyjemne odejście smakowe. Jednym zdaniem, mineralna struktura i głębia.
6. Dobór potraw: Wino idealnie współgra z daniami pikantnymi, obfitymi i silnie przyprawionymi.
7. Temperatura podawania: 12-14°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 12,5% vol, 7,1 g/l, 6,4 g/l