0
0
0
Newsletter:
Rozwijaj swoją pasję do wina. Otrzymuj informację o naszej ofercie i wydarzeniach winiarskich.

Karta win

Oferujemy szeroki wybór win. Daj się uwieść przez nas do świata ekologicznych szlachetnych trunków i ciesz się naszymi winami na każdą okazję. U nas znajdziecie wina od diabelsko wytrawnych do anielsko słodkich.



Lagenweine

  • “Gretchen” Martinsthaler Riesling Spätlese słodkie

  • Słodkie
  • 100% Riesling
  • Bogaty bukiet, dojrzałe owoce cytrusowe, mango, morela, zrównoważone, świeże, owocowe, subtelna kwasowość, harmonijny cukier resztkowy
  • Przystawki, oliwki, suszone pomidory, kozi ser, owocowe desery. Idealnie harmonizuje z dziczyzną i drobiem.
1. Szczep: 100% Riesling 
2. Region uprawy: Region Langenberg znajduje się na stromym, zachodnio-południowym zboczu górskim w obrębie miasta Martinsthal. Gleby na zachodzie położone bliżej miasta charakteryzują się wysoką zawartością łupku, im bardziej na wschód wzrasta poziom gleby lessowo-gliniastej. Rieslingi z tego regionu cechują się bukietem smakowym i zapachowym w którym wyczuwalne są gruszki, brzoskwinie jak również moreli. Są to wina eleganckie, owocowe i korzenne z bardzo dobra potencjalność składowania. Rieslingi z tego regionu odznaczają się najwyższym poziomem Oechsla, czyli zawartością naturalnego cukru w moszczu. 
3. Wydajność z hektara: 45-50 hl / ha 
4. Winifikacja: Wstępna selekcja ręczna, liście zostają oberwane, a niedojrzałe winogrona obcięte. Winogrona są ścinane ręcznie na ostatnim etapie dojrzewania. Tylko grona, które są w 100% zdrowe i dojrzałe trafiają do dalszego procesu przetwarzania. Moszcz leżakuje od 4-8 godzin, po czym grona zostają powoli wyciśnięte. 
5. Właściwości sensoryczne: W winie panuje bogaty aromat dojrzałych cytrusów, zwłaszcza mango i moreli. Na podniebieniu wino jest dość zrównoważone: gładkie, świeże przy wrażeniu gęstej słodyczy z subtelnym ożywieniem kwasowości. Słodycz wyważona i harmonijna. Długie odejście smakowe 
6. Dobór potraw: Dobre do rozmaitych przystawek, oliwek, suszonych pomidorów i koziego sera albo z owocowym deserem. Idealnie harmonizuje z dziczyzną i drobiem.
7. Temperatura podawania: 12-14°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 8,0% vol, 7,5 g/l, 75,0 g/l