1. Szczep: 100% Riesling
2. Region uprawy: Region Langenberg znajduje się na stromym, zachodnio-południowym zboczu górskim w obrębie miasta Martinsthal. Gleby na zachodzie położone bliżej miasta charakteryzują się wysoką zawartością łupku, im bardziej na wschód wzrasta poziom gleby lessowo-gliniastej. Rieslingi z tego regionu cechują się bukietem smakowym i zapachowym w którym wyczuwalne są gruszki, brzoskwinie jak również moreli. Są to wina eleganckie, owocowe i korzenne z bardzo dobra potencjalność składowania. Rieslingi z tego regionu odznaczają się najwyższym poziomem Oechsla, czyli zawartością naturalnego cukru w moszczu.
3. Wydajność z hektara: 25 hl / ha
4. Winifikacja: Wstępna selekcja ręczna, liście zostają oberwane, a niedojrzałe winogrona obcięte. Winogrona są ścinane ręcznie na ostatnim etapie dojrzewania. Tylko grona, które są w 100% zdrowe i dojrzałe trafiają do dalszego procesu przetwarzania. Moszcz leżakuje od 4-8 godzin, po czym grona zostają powoli wyciśnięte. Wino tradycyjnie leżakuję w kadziach drewnianych, grona pochodzą z naszych najstarszych winnic z regionu Langenberg.
5. Właściwości sensoryczne: W zapachu bogaty bukiet owocowych aromatów, przypominający porzeczki, jabłka i żółte owoce. Kremowa struktura z mineralnymi akcentami. Długie i intensywne odejście smakowe. Rasowe i owocowe wino.
6. Dobór potraw: Wino idealnie współgra z serem, potrawami z ryb, w szczególności z pstrągiem i małżami.
7. Temperatura podawania: 12-14°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 12,5% vol, 5,4 g/l, 11,7 g/l