0
0
0
Newsletter:
Rozwijaj swoją pasję do wina. Otrzymuj informację o naszej ofercie i wydarzeniach winiarskich.

Karta win

Oferujemy szeroki wybór win. Daj się uwieść przez nas do świata ekologicznych szlachetnych trunków i ciesz się naszymi winami na każdą okazję. U nas znajdziecie wina od diabelsko wytrawnych do anielsko słodkich.



Letnie Trio / Ortsweine

  • Martinsthaler Riesling Kabinett półsłodkie

  • Półsłodki
  • 100% Riesling
  • Bogaty bukiet aromatów owocowych, żółte owoce, orzeźwiająca kwasowość
  • Potrawy słodkie, kwaśne, ostre, harmonizuje z sałatką owocową, grejpfrutem i ananasem
1. Szczep: 100% Riesling
2. Region uprawy: Rödchen - Nazwa regionu pochodzi od założonego w 1151 roku klasztoru Rode, dzisiaj przypomina o tym mała kapliczka wybudowana na jego cześć. Region ten jest skierowany na południe i dzięki temu cały dzień grona są nasłoneczniane. Głębokie gleby lessowe i osady żwirowe umożliwiają otrzymanie treściwego, dojrzałego wina pełnego wartości mineralnych. W zapachu wyczuwalne jest zielone jabłko i owoce cytrusowe. Nawet w suchych latach otrzymujemy tutaj wysoką wydajność dzięki wilgotności zmagazynowanej w glebie.
3. Wydajność z hektara: 65-70 hl / ha
4. Winifikacja: Wstępna selekcja ręczna, liście zostają oberwane, a niedojrzałe winogrona obcięte. Aby móc w odpowiednim czasie zareagować i odczekać do idealnego stadium dojrzewania winogron, użyta zostaje do zbiorów maszyna. Tylko grona, które są w 100% zdrowe i dojrzałe trafiają do dalszego procesu przetwarzania. Moszcz leżakuje od 4-8 godzin, po czym grona zostają powoli wyciśnięte.
5. Właściwości sensoryczne: W nosie bogaty bukiet aromatów owocowych. Na podniebieniu żywa, świeża kwasowość idealnie zbalansowana cukrem resztkowym, połączona z dojrzałymi, żółtymi owocami. Delikatne odejście smakowe.
6. Dobór potraw: Wino idealnie współgra z słodkimi, kwaśnymi i ostrymi potrawami. Doskonale harmonizuje z sałatką owocową, grejpfrutem i ananasem.
7. Temperatura podawania: 9-11°C
8. Zawartość alkoholu/ kwasowość/cukier resztkowy: 9,5% vol, 8,8 g/l, 49,3 g/l