Zaczęło się prozaicznie bo od małego gospodarstwa rolnego i wielkiej pasji do prawdziwych nadreńskich win. Na początku pradziadek Bernhard Faust oddawał swoje grona do spółdzielni winiarskiej w Martinsthal. W roku 1950 jego syn Karl przejął winnicę i rozpoczął sam uprawiać, przetwarzać i sprzedawać swoje wino, ta tradycja przetrwała do dzisiaj. Winnica jest zarządzana przez trzecią i czwartą generację w postaci szefa seniora Karl-Wernera i juniora Franka Fausta. Obecnie zajmujemy się uprawą wyłącznie typowych regionalnych odmian winogron takich jak Riesling, Spätburgunder (Pinot Noir) i Weißburgunder (Pinot Blanc). Nasza miłość i pasja znajduje odzwierciedlenie w naszych winach.
Nasze winnice od samego początku były uprawiane przyjaźnie dla środowiska. Rok 2008 przyniósł ze sobą największe zmiany, nasza Winnica przestawia swoją uprawę na ekologiczną. Poprzez odpowiednie użyźnianie gleby i przerzedzanie liści jak również stosowanie ekstraktów ziołowych daje nam możliwość zmniejszenia zagrzybienia. Przestrzeganie norm ekologicznych jest regularnie i rygorystycznie kontrolowane. Odpowiedzialne i etyczne zarządzanie winnicą jest dla nas bardzo ważne. Wszystko zaczyna się od odpowiedniego przygotowania gleby. Między rzędami występuje u nas większe zazielenienie, dzięki temu ziemia jest żyźniejsza i stwarzamy dodatkową przestrzeń życiową dla zróżnicowanej fauny i flory. Jako nawóz używamy biodegradowalne materiały pochodzenia roślinnego. Większość prac wykonywana jest na winnicy ręcznie, dzięki temu podnosimy klasę naszych gron. Dodatkowo, ręczna selekcja i dobrowolne ograniczenie ilości zbiorów ma swoje odzwierciedlenie w wysokiej jakości naszych win. Nasze winogrona są przetwarzanie delikatnie, wino ma wystarczająco dużo czasu aby dojrzeć. Dzięki temu spełniamy się w realizowaniu naszych ideałów czyli uprawianie i produkowanie wyśmienitego wina w harmonii z naszym najwyższym dobrem naturą.
Taka postawa motywuje naszych pracowników i służy identyfikacji z winnicą. Aby przedsiębiorstwo było etyczne musi mieć świadomość zarówno odpowiedzialności ekologicznej i socjalnej jak i gospodarczej. W moralnym postępowaniu liczy się „wszystko”: cała organizacja i system winnicy, właściciele, pracownicy i klienci. Ważne jest również umocnienie swojej pozycji w regionie, istotny jest cały łańcuch dostaw i kanałów informacyjnych, ale najważniejsza jest odpowiedzialność. Naszym celem jest żyć i gospodarować dzisiaj tak, aby następne pokolenia mogły swoje warunki życiowe nawet poprawić.